In memoriam: Toon Vogels

Toon Vogels, Grondlegger en oprichter van Groenvoorziening Vogels op 95 jarige leeftijd overleden.

Toon werd geboren op 17 september 1924, als jongste van negen kinderen, op de boerderij in Kleinder Liempde. Op zijn 13e ging hij werken op de boerderij van v. Rijssel in Best. Tijdens de oorlog was hij 3 jaar weggeweest en niemand wist waar hij was. Waarschijnlijk zat hij ergens ondergedoken. Na de oorlog heeft hij even gewerkt bij de houtzagerij op Fellenoord. Daarna is hij melkventer geworden. De melk werd gehaald op de melkfabriek in Boxtel en deze melk bracht hij huis aan huis.

10 Mei 1950, is hij getrouw met Nelly van de Wouw. Zij gingen wonen in de Prins Hendrikstraat 23 te Boxtel, achter in een primitief bijgebouwtje. Later hebben ze het voorhuis gekocht en hier werden 3 kinderen geboren. Gerrie, Peter en Angela. Hij werd tuinman bij de PNEM in Den Bosch. In zijn vrije tijd slachtte hij haantjes en legde hij tuintjes aan.

In 1959 verhuisde het gezin naar Vught, in de Vondelstraat 1, een hoekhuis. Ze woonden er nog maar even, toen Toon tegen zijn vrouw zei: “Hier wonen wij niet lang”.

Zijn broer Willem, zat in een trappistenklooster te Rochefort en daar ging het hele gezin, eenmaal per jaar, een paar dagen naar toe.

Toon ging steeds meer tuinen onderhouden, totdat de directeur van de PNEM tegen hem zei, dat hij zelfstandig moest worden. Hij zou dan van de directeur werk meekrijgen, namelijk als zelfstandige de tuin van de PNEM en de tuin van de directeur onderhouden.

Op 1 januari 1963 bleef hij thuis, om als zelfstandige door te gaan. Zo reed hij elke dag op zijn bromfiets, met achterop zijn schoffel, hark en schop, naar Den Bosch.
Op een gegeven moment had hij te weinig ruimte om uit te breiden en ging hij op zoek naar een geschikt huis.

Zo verhuisden ze in 1966 naar Gemonde op de Hooghemertseweg. Daar breidde hij zijn bedrijf verder uit en nam steeds meer werk aan. Zoals het onderhoud van de PNEM huisjes.
Ook in Den Bosch, de bermen en dijken maaien en het onderhoud van de tuin bij de Marsfabriek te Veghel. Het huidige bedrijf heeft dit nog steeds in onderhoud.

Zo werd hij de grondlegger van Groenvoorziening A. F. Vogels, wat ook nog steeds bestaat.

In 1990 nam hij afscheid van het bedrijf en gaf het stokje door aan zijn oudste zoon.